Ha kipróbálnál valami újat a hagyományos lencseleves helyett, akkor az iráni gránátalmás lencseleves neked való.
Az ash anar egy sűrű leves Iránból, aminek egyik fő összetevője a gránátálma, zöldségek és hüvelyesek, mint a lencse vagy sárgaborsó. Számos változata van, háztartásoktól és régióktól függően, van, aki a darált húst belefőzi a levesbe, de van, aki húsgombócot készít és úgy rakja bele.
Hozzávalók:
- 2 fej vöröshagyma
- 25 dkg darált hús
- 1-1 evőkanál kurkuma és őrölt kömény
- 2 evőkanál chilipehely
- 4 gerezd fokhagyma
- 15 dkg lencse vagy sárgaborsó
- 3 evőkanál gránátalma-melasz (kiváltható gránátalmás balzsamecettel)
- 1 csokor petrezselyem
- 1 csokor koriander
- 1 csokor menta
- 1,5 liter csirkealaplé
- 1 nagy gránátalma (csak a magok)
- 1 evőkanál tárkony
- natúr – lehetőleg görög – joghurt
Ash anar – iráni gránátalmás lencseleves recept:
A lencsét (vagy sárgaborsót) öblítsd le alaposan, és tedd fel főni.
A hagymát vágd apróra, és tedd fel pirulni közepes lángon 2 evőkanál olívaolajra. 10-15 perc múlva, ahogy a hagyma elkezd karamellizálódni, add hozzá az összenyomott fokhagymát, egy nagy csipet sót, a kurumát, az őrölt köményt és a
chilipelyhet, majd pirítsd további 2 percig.
Tedd bele a darálthúst, és pirítsd tovább, amíg minden oldalon kifehéredik.
Tedd bele a 3 evőkanál gránátalma-melaszt vagy gránátalmás balzsamecetet, és süsd még 5 percen keresztül.
A másik lángon fövő lencsét öblítsd le, borítsd a darált húsra, és öntsd fel másfél liter alaplével.
Vágd apróra a zöld leveleket (de előtte tegyél félre egy kis petrezselymet és koriandert a díszítéshez), öntsd a leveshez a gránátalmamagok 80%-ával együtt.
Forrástól számítva 10 percig gyöngyöztesd, majd zárd el a lángot és keverd a leveshez a tárkonyt (eredeti receptben őrölt angyalgyökeret).
Pár percig hagyd szuszogni, majd tálald (tányéronként 2-3 teáskanál) joghurttal, a tetejét pedig díszítsd a maradék petrezselyem és korianderlevéllel, illetve pár szem gránátalmamaggal.
Tippek:
Ha hozzá tudsz jutni céklakrémhez vagy céklalekvárhoz, 3 evőkanál még egzotikusabbá tudja tenni az Iránban státuszszimbólumnak számító gránátalma-levest. Mivel ez elég sajátos ízvilág, az óvatosabbak inkább tálaláskor tegyenek a tányérba 1-2 teáskanállal.