Ash anar – iráni gránátalmás lencseleves

ash anar, iráni gránátalmás lencseleves

Ha kipróbálnál valami újat a hagyományos lencseleves helyett, akkor az iráni gránátalmás lencseleves neked való.

Az ash anar egy sűrű leves Iránból, aminek egyik fő összetevője a gránátálma, zöldségek és hüvelyesek, mint a lencse vagy sárgaborsó. Számos változata van, háztartásoktól és régióktól függően, van, aki a darált húst belefőzi a levesbe, de van, aki húsgombócot készít és úgy rakja bele.

Hozzávalók:

  • 2 fej vöröshagyma
  •  25 dkg darált hús
  • 1-1 evőkanál kurkuma és őrölt kömény
  •  2 evőkanál chilipehely
  •  4 gerezd fokhagyma
  •  15 dkg lencse vagy sárgaborsó
  •  3 evőkanál gránátalma-melasz (kiváltható gránátalmás balzsamecettel)
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 csokor koriander
  • 1 csokor menta
  • 1,5 liter csirkealaplé
  • 1 nagy gránátalma (csak a magok)
  • 1 evőkanál tárkony
  • natúr – lehetőleg görög – joghurt

Ash anar – iráni gránátalmás lencseleves recept:

A lencsét (vagy sárgaborsót) öblítsd le alaposan, és tedd fel főni.

A hagymát vágd apróra, és tedd fel pirulni közepes lángon 2 evőkanál olívaolajra. 10-15 perc múlva, ahogy a hagyma elkezd karamellizálódni, add hozzá az összenyomott fokhagymát, egy nagy csipet sót, a kurumát, az őrölt köményt és a
chilipelyhet, majd pirítsd további 2 percig.

Tedd bele a darálthúst, és pirítsd tovább, amíg minden oldalon kifehéredik.

Tedd bele a 3 evőkanál gránátalma-melaszt vagy gránátalmás balzsamecetet, és süsd még 5 percen keresztül.

A másik lángon fövő lencsét öblítsd le, borítsd a darált húsra, és öntsd fel másfél liter alaplével.

Vágd apróra a zöld leveleket (de előtte tegyél félre egy kis petrezselymet és koriandert a díszítéshez), öntsd a leveshez a gránátalmamagok 80%-ával együtt.

Forrástól számítva 10 percig gyöngyöztesd, majd zárd el a lángot és keverd a leveshez a tárkonyt (eredeti receptben őrölt angyalgyökeret).

Pár percig hagyd szuszogni, majd tálald (tányéronként 2-3 teáskanál) joghurttal, a tetejét pedig díszítsd a maradék petrezselyem és korianderlevéllel, illetve pár szem gránátalmamaggal.

Tippek:

Ha hozzá tudsz jutni céklakrémhez vagy céklalekvárhoz, 3 evőkanál még egzotikusabbá tudja tenni az Iránban státuszszimbólumnak számító gránátalma-levest. Mivel ez elég sajátos ízvilág, az óvatosabbak inkább tálaláskor tegyenek a tányérba 1-2 teáskanállal.

Ash anar - iráni gránátalmás lencseleves » Szilveszter.info.hu

Ash anar, iráni gránátalmás lencseleves, ha kipróbálnál valami különleges szilveszteri levest a megszokottak helyett.

Típus: leves

Nemzeti konyha: Irán

Recept Mennyisége: 4 adag

Előkészítési idő: PT10M

Főzési idő: PT40M

Összes idő: PT50M

Hozzávalók: