A tormás sonkatekercs egy klasszikus szilveszteri étel, így készíts házilag isteni finom tormakrémes sonkatercset besamellel.
Hozzávalók:
- 16 szelet gépsonka, szögletes alakú
- 20 dkg vaj
- 5 dkg liszt
- 2,5 dl tej
- 2,5 dl tejszín
- 15 dkg ecetes torma
- 0,5 teáskanál só
- őrölt fehérbors
Tormás sonkatekercs recept:
1 A sonkatekercshez először a tormakrémet készítsd el. Ehhez besamel mártást kell készíteni. Egy lábosban öntsd össze a tejet és a tejszínt és melegítsd fel.
2. Egy másik edényben olvassz fel 10 dkg vajat, add hozzá a lisztet és pirítsd 3-4 percig. Ha már habzik egy ideje, akkor jó.
3. Húzd le a tűzről az edényt, és öntsd hozzá a felmelegített tejes keveréket és keverd el.
4. Tedd vissza a tűzre, és alacsony hőfokon, folyamatosan kevergetve főzd, míg be nem sűrűsödik.
5. Vedd le a besamelt a tűzről és tedd félre, hogy kihűljön szobahőmérsékletűre, ízesítsd sóval és borssal.
6. 10 dkg szobahőmérsékletű vajat keverj habosra egy robotgép segítségével.
7. Keverd hozzá az ecetes tormát is.
8. Egy spatulával keverd a tormás vajhoz a besamelt is.
9. A tormakrémet pihentesd kicsit, hogy kihűljön, így lesz a legkönnyebb megtölteni a sonkákat.
10. Töltsd a tormakrémet egy habzsákba, ha nincs akkor egy zacskó is megteszi, aminek a sarkát vágd ki.
11. Fektesd a sonkaszeletet egy tányérra, de előtte törölgesd át konyhai papírtörlővel, hogy a felesleges nedvességet felszívja.
12. A habzsákból nyomj a tormakrémből egy csíkot a sonka szélétől kb. 1-2 centire, majd tekerd fel.
13. A feltekert sonkatekercsek két végére is nyomj egy kevés tormakrémet a habzsákból, így lesznek teljesen megtöltve.
14. A tökéletes tormás sonkatekercshez tedd a hűtőbe legalább 2 órára.
A tormakrémes sonkatekercs gyakori kísérője a kaszinótojás és a franciasaláta is.