A korhelyleves egy klasszikus szilveszteri leves, aminek több változata is létezik. Itt a kolbászos korhelyleves füstölt hússal receptjét ismerheted meg.
Hozzávalók:
- 50 dkg savanyú káposzta
- 20 dkg kolbász
- 20 dkg füstölt karaj vagy tarja
- 5 dkg zsírszalonna
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- 3 db babérlevél
- só
- bors
- 2 dl tejföl
- 1 evőkanál liszt
Kolbászos korhelyleves füstölt hússal recept:
1 Aprítsd fel a vöröshagymát és a fokhagymát.
2. Kockázd fel a zsírszalonnát.
3. Karikázd fel a kolbászt.
4. Tedd egy lábosba a szalonnát, és olvaszd ki a zsírját.
5. Add hozzá a kolbászt, és annak is süsd ki kicsit a zsírját.
6. Add hozzá a felaprított vöröshagymát, sózd meg és párold üvegesre.
7. Húzd le a tűzről, és keverd hozzá a fűszerpaprikát.
8. Add az alaphoz a felaprított savanyú káposztát és kis ideig kevergetve pirítsd, majd öntsd fel 1,5-2 liter vízzel.
9. Add hozzá a babérlevelet és ízesítsd sóval és borssal. Sóból nem kell sok, mert a káposzta is sós.
10. A füstölt húst vágd kis kockákra, és add a korhelyleveshez. Forrald fel, és alacsony lángon főzd kb. 15 percig.
11. A tejfölt keverd simára a liszttel, és adj hozzá egy merőkanálnyit a leves levéből, és keverd csomómentesre. Öntsd a tejfölös habarást a leveshez, forrald fel újra, és már kész is a kolbászos korhelyleves füstölt hússal.
Próbáld ki a korhelysalátát is.