A legtöbb ünnephez kapcsolódik valamilyen hagyományos étel, például Magyarországon szilveszterhez a virsli, vagy karácsonyhoz a bejgli. Nincs ez másként a hollandoknál sem, náluk egy fánk, nevezetesen az oliebollen a jellegzetes újévi étel.
Több elmélet is létezik az oliebollen eredetéről és hogy miért lett újévi étel. Az egyik, hogy karácsony előtt böjtölnek az emberek, és a böjt után pedig szeretnének jóllakni, amihez egy olajban sütött fánk jó étel. Hideg téli napokban jólesik egy ilyen laktató tésztát fogyasztani.
Mára annyira népszerű, hogy újévkor Hollandiát ellepik a oliebollent áruló food truck-ok, ahol az emberek sorban állnak a finom csemegéért, amit természetesen pezsgővel öblítenek le.
De vannak, akik otthon készítik el az alábbi recept szerint.
Hozzávalók:
kb. 20 darabhoz
- 50 dkg liszt
- 1 db tojás
- 5 dl víz vagy tej
- 1 csomag szárított élesztő (7g)
- 8 gramm vaníliás cukor
- 2 evőkanál kristálycukor
- 1 nagy csipet só
- 20 dkg mazsola vagy aszalt vörösáfonya
Továbbá:
- olaj a sütéshez
- porcukor a tálaláshoz
Oliebollen – holland fánk recept
1 Az oliebollen készítéséhez áztasd be a mazsolát vagy aszalt áfonyát.
2. Langyosítsd meg a vizet vagy a tejet, amelyiket használod.
3. Keverd a vízhez a kristálycukrot, vaníliáscukrot és a szárított élesztőt.
4. Takard le, és pihentesd kb. 10 percig, hogy az élesztő fel tudjon futni.
5. Egy másik tálba szitáld a lisztet és a sót.
6. Csinálj egy mélyedést a lisztbe, és üsd bele a tojást, és keverd el egy habverővel.
7. Fokozatosan adagold az élesztős tejet a liszthez, miközben kevered a habverővel.
8. Egy nokedli sűrűségű tésztát kell kapnod.
9. Keverd a tésztához a beáztatott mazsolát/áfonyát.
10. Takard le, és hagyd kelni a holland fánk tésztáját kb. 1 óráig.
11. Kezdheted az oliebollen sütését, mint a legtöbb fánkot, ezt is bő olajban kell sütni. Melegítsd fel az olajat egy magas felú edényben, és két kanál segítségével szaggass belőle kb. 4 centis halmokat.
12. Süsd aranybarnára a holland fánk mindegyik oldalát, majd szedd ki konyhai papírtörlőre, hogy a felesleges zsiradékot felitassa.
13. Porcukorral megszórva tálald.