Oliebollen – holland újévi fánk

oliebollen holland újévi fánk

A legtöbb ünnephez kapcsolódik valamilyen hagyományos étel, például Magyarországon szilveszterhez a virsli, vagy karácsonyhoz a bejgli. Nincs ez másként a hollandoknál sem, náluk egy fánk, nevezetesen az oliebollen a jellegzetes újévi étel.

Több elmélet is létezik az oliebollen eredetéről és hogy miért lett újévi étel. Az egyik, hogy karácsony előtt böjtölnek az emberek, és a böjt után pedig szeretnének jóllakni, amihez egy olajban sütött fánk jó étel. Hideg téli napokban jólesik egy ilyen laktató tésztát fogyasztani.

Mára annyira népszerű, hogy újévkor Hollandiát ellepik a oliebollent áruló food truck-ok, ahol az emberek sorban állnak a finom csemegéért, amit természetesen pezsgővel öblítenek le.

De vannak, akik otthon készítik el az alábbi recept szerint.

Hozzávalók:

kb. 20 darabhoz

  • 50 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • 5 dl víz vagy tej
  • 1 csomag szárított élesztő (7g)
  • 8 gramm vaníliás cukor
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 1 nagy csipet só
  • 20 dkg mazsola vagy aszalt vörösáfonya

Továbbá:

  • olaj a sütéshez
  • porcukor a tálaláshoz

Oliebollen – holland fánk recept

1 Az oliebollen készítéséhez áztasd be a mazsolát vagy aszalt áfonyát.

2. Langyosítsd meg a vizet vagy a tejet, amelyiket használod.

3. Keverd a vízhez a kristálycukrot, vaníliáscukrot és a szárított élesztőt.

4. Takard le, és pihentesd kb. 10 percig, hogy az élesztő fel tudjon futni.

5. Egy másik tálba szitáld a lisztet és a sót.

6. Csinálj egy mélyedést a lisztbe, és üsd bele a tojást, és keverd el egy habverővel.

7. Fokozatosan adagold az élesztős tejet a liszthez, miközben kevered a habverővel.

8. Egy nokedli sűrűségű tésztát kell kapnod.

9. Keverd a tésztához a beáztatott mazsolát/áfonyát.

10. Takard le, és hagyd kelni a holland fánk tésztáját kb. 1 óráig.

11. Kezdheted az oliebollen sütését, mint a legtöbb fánkot, ezt is bő olajban kell sütni. Melegítsd fel az olajat egy magas felú edényben, és két kanál segítségével szaggass belőle kb. 4 centis halmokat.

12. Süsd aranybarnára a holland fánk mindegyik oldalát, majd szedd ki konyhai papírtörlőre, hogy a felesleges zsiradékot felitassa.

13. Porcukorral megszórva tálald.

Oliebollen - holland újévi fánk » Szilveszter.info.hu

Oliebollen recept, így készítheted el otthon a hagyományos holland fánkot, amit szilveszterkor, újévkor szoktak fogyasztani.

Típus: sütemény

Nemzeti konyha: holland

Recept Mennyisége: 20 db

Előkészítési idő: PT20M

Főzési idő: PT40M

Összes idő: PT60M

Hozzávalók: