A rétes egy jellegzetes szilveszteri étel, és ha egyszerűen szeretnéd elkészíteni, akkor a lusta asszony rétese az a recept, amit kezdő szakácsok is könnyedén meg tudnak sütni.
Hozzávalók:
Száraz réteg:
- 25 dkg liszt
- 20 dkg porcukor
- 1 csomag sütőpor
- 5 dkg vaj
Túrós töltelékhez:
- 50 dkg túró
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 db citrom reszelt héja
- opcionálisan tehetünk bele mazsolát vagy gyümölcsöt is, például barackbefőttet, meggybefőttet
Tojásos massza:
- 3 db tojás
- 5 dl tej
Tetejére
- 5 dkg vaj
Lusta asszony rétese recept:
1 Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
2. Vajazz ki egy 30×20 centis magas falú tepsit.
3. Keverd össze a lisztet, porcukrot, sütőport.
4. Szórd a lisztes keverék felét a kivajazot tepsibe és morzsold rá a vajat.
5. Keverd össze a túrót a vaníliás cukorral és citromhéjjal és a gyümölccsel, ha használsz.
6. Egyengesd el a túrót a lisztes rétegen.
7. Szórd a lisztes keverék másik felét a túrós rétegre.
8. Üsd egy tálba a tojásokat, habard el és keverd össze a tejjel.
9. Öntsd a tepsibe egyenletesen a tojásos tejes keveréket, és rázogasd meg a tepsit, hogy mindenhová jusson.
10. Morzsold el a vajat süti tetejére.
11. Tedd a lusta asszony rétesét a 180 fokra előmelegített sütőbe, és süsd kb. 40-45 percig. Ha sütés közben nagyon pirulna, akkor takard le alufóliával.
12. Ha megsült, vedd ki a sütőből, és várd meg míg langyosra hűlt, akkor szeletelheted. Tálaláskor szórd meg porcukorral a lusta asszony rétesét.