A gougere, azaz sajtfánk, vagy francia sajtos puffancs egy kedvelt vendégváró, aminek a szilveszteri buliban is ott a helye!
Hozzávalók:
- 2,5 dl tej
- 10 dkg vaj
- 15 dkg liszt
- 1 kávéskanál só
- 1 csipet fehérbors
- 4 db tojás
- 10 dkg sajt (gruyere)
Tetejére:
- 1 db tojássárgája
Sajtfánk elkészítése sütőben:
1 A sajtfánk készítéséhez először melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
2. Bélelj ki sütőpapírral egy tepsit.
3. Reszeld le a sajtot.
4. Forrald fej a tejet a vajjal egy edényben.
5. Zárd el alatta a tűzhelyet, és keverd hozzá a lisztet, sót és borsot, és keverd jól át, míg homogén nem lesz a tészta, és el nem válik az edény falától.
6. Ha kihűlt a massza, akkor egyesével keverd hozzá a tojásokat.
7. Végül keverd hozzá a reszelt sajtot is.
8. Töltsd habzsákba a sajtfánk masszáját, és nyomj diónyi nagyságú halmokat a sütőpapírral bélelt tepsire.
9. A tetejüket kend meg felvert tojássárgájával.
10. Tedd a sajtfánkokat 180 fokra előmelegített sütőbe, és süsd 25-30 percig.