Pezsgős lilakáposzta a szilveszteri malacsült kötelező köreteleme. A pezsgőtől igazán különleges az íze.
Mivel a főzés során a alkohol elpárolog belőle, így gyerekeknek is készíthetjük.
Hozzávalók:
- 1 kb lilakáposzta
- 2 fej lilahagyma
- 1 evőkanál cukor
- 3 dl pezsgő
- 0,5 dl víz
- 1 kávéskanál köménymag
- 1 evőkanál ecet
- 2 evőkanál sertészsír vagy étolaj
Pezsgős lilakáposzta recept:
1 A lilakáposztát vágd csíkokra.
2. Pucold meg a lilhagymát, vágd félbe és szeleteld fel.
3. Melegítsd fel a sertészsírt egy nagyobb edényben, amibe a káposzta belefér. Mivel a pezsgős lilakáposztát általában malacsült mellé szokták kínálni, így sertészsírral érdemes készíteni, de étolajjal is finom lesz.
4. Add a zsírhoz a lilhagymát és párold meg.
5. Add a cukrot a hagymához és várd meg, míg karamellizálódik.
6. Add a káposztát is hozzá, és folyamatosan kevergetve pirítsd le kicsit.
7. Öntsd fel a pezsgővel, és fűszerezd sóval és a köménymaggal.
8. Add hozzá a vizet és az ecetet is.
9. Alacsony lángon, fedő alatt párold puhára a lilakáposztát. Időnként keverd át, ha elfogyna a folyadék, akkor pótold.
10. Ha megpuhult a káposzta, kóstold meg és ha szükséges pótold még a fűszereket.
Pezsgős almás párolt káposzta
A pezsgős lilakáposztát almával még ízletesebbé teheted. Csíkozz fel egy darab almát, és mikor a káposzta már nagyjából megpuhult, keverd hozzá.
Pezsgős párolt káposzta aszalt szilvával
Aszalt szilva hozzáadásával is még ünnepibbé varázsolhatod a párolt káposztát. Ez a változat egy különleges karácsonyi köret is lehet.