Pezsgős lilakáposzta

pezsgős lilakáposzta

Pezsgős lilakáposzta a szilveszteri malacsült kötelező köreteleme. A pezsgőtől igazán különleges az íze.

Mivel a főzés során a alkohol elpárolog belőle, így gyerekeknek is készíthetjük.

Hozzávalók:

  • 1 kb lilakáposzta
  • 2 fej lilahagyma
  • 1 evőkanál cukor
  • 3 dl pezsgő
  • 0,5 dl víz
  • 1 kávéskanál köménymag
  • 1 evőkanál ecet
  • 2 evőkanál sertészsír vagy étolaj

Pezsgős lilakáposzta recept:

1 A lilakáposztát vágd csíkokra.

2. Pucold meg a lilhagymát, vágd félbe és szeleteld fel.

3. Melegítsd fel a sertészsírt egy nagyobb edényben, amibe a káposzta belefér. Mivel a pezsgős lilakáposztát általában malacsült mellé szokták kínálni, így sertészsírral érdemes készíteni, de étolajjal is finom lesz.

4. Add a zsírhoz a lilhagymát és párold meg.

5. Add a cukrot a hagymához és várd meg, míg karamellizálódik.

6. Add a káposztát is hozzá, és folyamatosan kevergetve pirítsd le kicsit.

7. Öntsd fel a pezsgővel, és fűszerezd sóval és a köménymaggal.

8. Add hozzá a vizet és az ecetet is.

9. Alacsony lángon, fedő alatt párold puhára a lilakáposztát. Időnként keverd át, ha elfogyna a folyadék, akkor pótold.

10. Ha megpuhult a káposzta, kóstold meg és ha szükséges pótold még a fűszereket.

Pezsgős almás párolt káposzta

A pezsgős lilakáposztát almával még ízletesebbé teheted. Csíkozz fel egy darab almát, és mikor a káposzta már nagyjából megpuhult, keverd hozzá.

Pezsgős párolt káposzta aszalt szilvával

Aszalt szilva hozzáadásával is még ünnepibbé varázsolhatod a párolt káposztát. Ez a változat egy különleges karácsonyi köret is lehet.

Pezsgős lilakáposzta » Szilveszter.info.hu

Pezsgős lilakáposzta a szilveszteri malacsült kötelező köreteleme. A pezsgőtől igazán különleges az íze.

Típus: köret

Nemzeti konyha: magyar

Recept Mennyisége: 4 adag

Előkészítési idő: PT10M

Főzési idő: PT50M

Összes idő: PT60M

Hozzávalók: