A zöldséges gulyásleves sertéshúsból is nagyon finom, és ezt a magyaros, tartalmas levest nem csak hétvégén, de szilveszteri levesként is készíthetjük.
Hozzávalók:
- 50 dkg sertéslapocka
- 2 evőkanál sertészsír
- 30 dkg vöröshagyma
- 2 db sárgarépa
- 1 db fehérrépa
- 25 dkg burgonya
- 1 db paradicsom
- 1 db paprika
- 2 evőkanál fűszerpaprika
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 2 db babérlevél
- 2 teáskanál só
Csipetkéhez:
- 10 dkg liszt
- 1 teáskanál só
- 1 db tojás
Sertés gulyásleves recept
1.A sertésgulyás készítését a hús előkészítésével kezdd, tisztítsd meg és kockázd fel a sertéslapockát.
2. Aprítsd fel a vöröshagymát.
3. Kockázd fel a paradicsomot és a paprikát.
4. Melegítsd fel a zsírt, tedd bele a vöröshagymát, sózd meg és párold üvegesre.
5. Add a hagymához a felkockázott sertéshúst és nagy lángon, kevergetve pirítsd fehéredésig.
6. Húzd le a lábost a tűzről, keverd a húshoz a fűszerpaprikát, és add hozzá a felkockázott paradicsomot és paprikát.
7. Tedd vissza a tűzre, és folyamatosan kevergetve pirítsd tovább 1-2 percig, majd fűszerezd sóval, borssal és őrölt köménnyel.
8. Öntsd fel kb. fél liter vízzel, add hozzá a babérlevelet és alacsony lángon, fedő alatt főzd.
9. Amíg fő a hús, addig pucold meg a répákat és karikázd fel őket.
10. Ha a hús már kezd megpuhulni, add a leveshez a répákat is, és főzd tovább kb. 20 percig.
11. Közben pucold meg a krumplit és kockázd fel.
12. Öntsd fel a levest még kb. fél liter vízzel, és add hozzá a krumplit is. Főzd tovább, míg a krumpli is meg nem puhul.
13. Készítsd el a csipetkét, ehhez üsd a tojást egy tálba, és a sóval habard el. Keverd hozzá a lisztet és gyúrd össze a tésztát. Csipkedj kis darabokat a tésztából, és az ujjaiddal sodord össze, majd tedd a levesbe, és főzd puhára. A csipetkétől még sűrűbb lesz a sertés gulyásleves leve.
A gulyáslevest friss kenyérrel tálald.
Ezt is nézd meg: