Savanyúkáposzta leves húsgombóccal egy pikáns, laktató szilveszteri leves.
Hozzávalók:
- 2 db sárgarépa
- 1 db fehérrépa
- 1 db karalábé
- 50 dkg savanyúkáposzta
- 2 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- 2 db babérlevél
- só
- bors
- étolaj
Húsgombóchoz:
- 40 dkg sertés darálthús
- 1 db tojás
- só
Savanyúkáposztaleves húsgombóccal recept
1 Pucold meg és vágd csíkokra a sárgarépát, fehérrépát, karalábét.
2. Ha túl savanyú a káposzta, akkor mosd át.
3. Aprítsd fel a vöröshagymát és a fokhagymát.
4. Melegítsd fel a zsiradékot egy fazékban, add hozzá a felaprított vöröshagymát. Sózd meg és párold üvegesre.
5. Add hozzá a fokhagymát is és párold tovább kicsit. Vedd ki a hagyma kb. 1/3-át, ezt majd a húsgombóchoz kell felhasználni.
6. Húzd le a tűzről az edényt, és keverd a hagymához a fűszerpaprikát.
7. Add az alaphoz a csíkokra vágott zöldségeket és a savanyúkáposztát.
8. Öntsd fel kb. 2,5 liter vízzel, fűszerezd sóval, borssal, babérlevéllel és főzd míg a zöldségek nagyjából meg nem puhulnak.
9. Amíg fő a savanyúkáposztaleves, addig készítsd el a húsgombócokat. Keverd össze a darált húst a tojással, a hagymával, sóval, borssal, és vizes kézzel formázz kb. 20 db gombócot.
10. Amikor a zöldségek már majdnem megpuhultak, tedd a húsgombócokat a levesbe és főzd készre.
11. Tálald friss kenyérrel és tejföllel.