A fokhagymás Lacipecsenye nem csak egy finom vásári étel, hanem szuper, gyorsan elkészíthető szilveszteri főétel is lehet.
Hozzávalók:
- 4 szelet sertéstarja (csont nélkül)
- só
- bors
Páchoz:
- 2 evőkanál sertészsír
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 3 gerezd fokhagyma
Sütéshez:
- 2-3 evőkanál sertészsír
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 dl alaplé vagy fehérbor
Fokhagymás Lacipecsenye recept:
1 A tarja szeletek széleit az inaknál vágd be kicsit, hogy ne, sózd és borsozd.
2. Egy kisebb edényben melegítsd fel a zsírt, húzd le a tűzről, keverd hozzá a fűszerpaprikát, és reszelj bele 3 gerezd fokhagymát. Tedd vissza a tűzhelyre, és alacsony lángon párold pár percig. Fontos az alacsony hőfok, hogy meg ne égjen a fűszerpaprika és a fokhagyma.
3. Húzd le a tűzről és várd meg míg langyosra hűl, és egy ecset segítségével kend meg vele a tarja szeletek mindkét oldalát. Pihentesd a húst a pácban, addig elkészítheted a köretet. Akár egész éjszakára a pácban hagyhatod a húst, fóliával letakarva rakd a hűtőbe.
4. A fokhagymás Lacipecsenye sütéséhez először pucold meg a vöröshagymát és vágd négybe, és pucolj meg egy gerezd fokhagymát.
5. Melegítsd fel a zsírt egy serpenyőben, add hozzá a fokhagymát, majd, kb. 20 másodperc sülés után vedd ki.
6. Tedd a zsírba vöröshagymát, és azt is süsd 1-2 percig, majd vedd ki a serpenyőből.
7. Ha a húst hosszabb ideig pácoltad a hűtőben, akkor sütés előtt vedd ki a hűtőből, hogy ne hűtőhidegen kerüljenek a forró zsírba. Tedd a hagymás zsírba a bepácolt tarja szeleteket, és hirtelen süsd meg mindkét oldalát kb. 2 percig. Öntsd fel az alaplével vagy a borral, és fedő alatt párold puhára a húst, egyszer fordítsd meg.
8. A Lacipecsenyét frissen tálald általában petrezselymes krumplival szokták kínálni, de bármilyen krumpliköret jól illik hozzá. És a savanyúságról se feledkezz el!