Isteni házi kenyérlángos, vagy más néven töki pompos vagy langalló egy tökéletes szilveszteri étel, ami a szilveszteri bulik kedvence lesz.
A hagyományos kenyérlángos tésztájába szokták főtt krumplit is tenni, de ez a recept krumpli nélkül készül, így is tökéletesen finom, és kicsit egyszerűbb így elkészíteni. A feltét is baconos, tejfölös, lilahagymás, de egyéni ízlés szerint lehet variálni például kolbásszal, juhtúróval, paprikával stb.
Hozzávalók:
Kenyérlángoshoz:
- 50 dkg liszt
- 2 dkg élesztő
- 2 dl víz
- 1 evőkanál kristálycukor
- 1 evőkanál só
- 3 evőkanál étolaj
Feltéthez:
- 3 dl tejföl
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- 10 dkg trappista sajt
- 10 dkg felkockázott bacon
- 1 fej lilahagyma
Isteni házi kenyérlángos recept:
1 A felmelegített, langyos vízbe keverd el a cukrot, morzsold bele az élesztőt, és futtasd fel az élesztőt.
2. Közben szitáld a lisztet egy tálba, keverd el a sóval és készíts bele egy mélyedést.
3. Öntsd a felfutott élesztőt ebbe a mélyedésbe, add hozzá az olajat is, és gyúrd össze.
4. Takard le a kenyérlángos tésztáját és keleszd egy órát.
5. Amíg kel a tészta, addig készítsd elő a kenyérlángos töltelékét.
6. Darabold fel a bacont, pucold meg és szeleteld fel a lilahagymát.
7. Reszeld a fokhagymát a tejfölbe, fűszerezd sóval, borssal és keverd össze.
8. Reszeld le a sajtot.
9. Ha megkelt a tészta, nyújtsd ki és szúrkáld meg villával.
10. Kend meg a fokhagymás tejföllel.
11. Szórd meg a lilahagymával.
12. Szórd meg a reszelt sajttal.
13. A tetejére pedig jöhetnek a bacon darabok.
14. Tedd a kenyérlángost a 200 fokra előmelegített sütőbe, és süsd készre 25-30 perc alatt.